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Managing employee leaves is a continuous challenge for many local educational agencies’ (LEAs’) human resources (HR) and business sta�.  With changes
to pre-existing laws and the creation of new leave laws, we at School Services of California Inc. (SSC) regularly receive technical questions asking for
assistance in operationalizing leave laws, managing payroll deductions, and e�ectively tracking employee attendance and long-term leave.   Employee
leaves are also one of the most frequently discussed topics in our HR learning community as members of the SSC HR Network frequently reach out to their
colleagues regarding leave management.  

We are sharing a few of the most frequently asked questions (FAQs) as a reference. It is important to highlight that the information below is for practitioner
purposes only and does not constitute legal advice. If you need legal advice, you should contact your attorney. Also keep in mind that most LEA collective
bargaining agreements (CBAs) include negotiated procedures to process long-term leave for certi�cated and classi�ed employees, which may deviate from
what is prescribed in the Education Code. LEAs should comply with their employment contracts when processing leave.  

Q: Are classi�ed probationary employees entitled to the same 5-month or 100-day rule for long-term leave as classi�ed permanent employees?  

A: Yes, probationary employees are part of the classi�ed service, while short-term and substitute employees are not. Probationary employees are also part
of the bargaining unit, and are entitled to leave entitlements provided by the CBA:  

Education Code Section 45196: When a person employed in the classi�ed service is absent from his duties on account of illness or accident for a period of
�ve months or less, whether or not the absence arises out of or in the course of employment of the employee, the amount deducted from the salary due him
for any month in which the absence occurs shall not exceed the sum which is actually paid a substitute employee employed to �ll his position during his
absence. 

Q. Can an employee use di�erential leave (or extended illness leave) concurrently with Pregnancy Disability Leave (PDL)?  

A: If an employee has a pregnancy-related disability before or after the child’s birth, they may use all annual and accumulated sick leave and then up to �ve
school months of di�erential pay leave, as long as their need for PDL is veri�ed by a physician. There is no time in service requirements to take PDL. Your
LEA can run PDL concurrently with this di�erential leave entitlement. Remember that, once the employee is no longer disabled, they are entitled to an
additional 12 weeks of parental bonding leave, assuming they have not yet exhausted California Family Rights Act (CFRA)/Family and Medical Leave Act
(FMLA) leave for that year. 

Q: If an employee is taking care of a family member, can they use up to 12 weeks of sick leave if they have it accrued under FMLA? Or is the employee only
entitled to 7 days of personal necessity?  

A: Yes, if an employee has an FMLA-qualifying reason for the time o�, they can exchange their unpaid FMLA leave for any accrued sick leave they have
available. 

It is common to focus on the technicalities of leave, but it is also equally important to consider the application of leave and how the LEA is managing its
leave program. Leaves are a form of employee compensation and should be administered consistently, with and, most importantly, from an empathetic
perspective. The upcoming Employee Leave webinar series, includes two Q&A roundtables and covers essential functions as they pertain to state and federal
leave laws, tracking leaves and payroll deductions, accommodations, and how to address absenteeism and leave abuse.  
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